Bizi 10:00 - 17:00 arası ziyaret edebilirsiniz.

[email protected] +90 532 207 11 56

İNME (FELÇ) NEDİR?

İNME (FELÇ) NEDİR?

Geçici iskemik atak ise 24 saatten kısa sürede tamamen düzelen geçici nörolojik fonksiyon kayıplarını ifade etmektedir.

Ani ortaya çıkan peltek konuşma, anlama ve konuşmada bozulma, çift görme, görme alanı defekti, yüzde tek taraflı zaaf, sağ veya sol vucut yarımında güçsüzlük,  duyu kaybı, sol tarafı ihmal etme, başdönmesi, dengesizlik gibi bulgular ile klinik olarak ortaya çıkabilir.

İnmenin yaş, cinsiyet, ırk, kalıtım gibi değiştirilemez risk faktörlerinin yanısıra çok önem taşıyan değiştirilebilir risk faktörleri vardır. Değiştirilebilir risk faktörleri arasında; hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi, obezite, şah damarı darlıkları gibi tıbbi durumlar, sigara ve alkol tüketimi, fiziksel inaktivite gibi alışkanlıklar, uyku-apne sendromu, infeksiyon gibi potansiyel riski artıran durumlar yer almaktadır. Bu değiştirilebilir risk faktörlerinin tedavisi ve yaşam tarzında düzenlemeler ile inme riskini azaltmak mümkün olabilir.

İnme; büyük damar aterosklerozuna bağlı darlık, kalp kökenli nedenler, hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi gibi nedenler ile ortaya çıkan küçük damar hastalıkları, ayrıca damar cidarında yırtılma, damar duvarını tutan iltihabi hastalıklar, pıhtılaşmaya neden olan faktörlerin varlığında ortaya çıkabilir.

Kalp kökenli nedenler arasında sıklıkla atrial fibrilasyon şeklinde ritm bozuklukları, miyokard infarktüsü sonrasında kalpte duvar hareket bozuklukları, kalp kapak hastalıkları, endokardit, miksoma gibi nedenler yer almaktadır.

İskemik inme ve geçici iskemik atak tekrarlama riski, ilk günler ve haftalarda daha yüksektir. Bu nedenle hızlıca tanınarak gereken tedavilerin düzenlenmesi önem taşır.

İnme tanısında beyin görüntüleme yöntemleri (MR/BT), bazı biyokimyasal testler, damarlara yönelik doppler USG, MR anjiografi veya BT anjiografi incelemeleri yer almaktadır. İnme geçiren hastalarda kardiyolojik değerlendirme, inme nedeninin ortaya konulmasına yönelik ekokardiyografi ve ritm holter incelemeleri önem taşır. Bu etyolojik değerlendirmeler sonrasında da uygun tedavinin başlanması planlanır.

Yorumyapmak için bize yazınız.

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.