TUZAK NÖROPATİLERİ NEDİR?
Altta yatan nedenler arasında sinirin yolu boyunca tek bir noktada sıkışması, açılanması ve gerilmesi olabileceği gibi, birden fazla sıkışma bölgesi (double crush) de olabilir. En yaygın tuzak nöropatiler sırasıyla median ve ulnar sinirleri tutan karpal ve kübital tünel sendromlarıdır.
Daha az görülen durumlar median sinirin pronator sendromu, ulnar sinirin Guyon kanalına sıkışması, supinator ve radyal sinirin Wartenberg sendromlarıdır.
Nörolojik fonksiyon bozukluğunun derecesi, basının şiddeti ve süresi ile ilişkilidir. Altta yatan mekanizmada; ilk değişiklik kan sinir bariyerinin yıkılmasıdır. Ortaya çıkan ödem sinirde fibrozis ve iskemiye yol açarak myelin ve aksonal kayba yol açar. Tedavi edilmediğinde, ilk semptomlar aralıklı uyuşma ve duyu azalması olup giderek kas ağrıları, sürekli uyuşma, kas güçsüzlüğü ve erimesine ilerler.
Elektrodiagnostik çalışmalar (EMG), kompresyon bölgesini veya bölgelerini saptanmasında, sinir dejenerasyonunun ve kasların etkilenme derecesinin belirlenmesinde önemlidir. Ayrıca, servikal disk hastalığı, motor nöron problemleri, miyopati veya süperempoze polinöropatiler gibi diğer sorunların ortaya konulmasına da yardımcı olur.
Tuzak nöropatisindeki tedaviler, sinirde kalıcı değişiklikler meydana gelmeden önce kısır döngüyü tersine çevirmeyi amaçlar. Pür duyusal ve geçici semptomları olan hastalarda atel kullanımı, etkilenen ekstremitenin istirahate alınması, provokatif hareketlerden kaçınılması ve medikal tedavi yeterli olabilir. Bununla birlikte, semptomlarda iyileşme olmaması, motor zaafın veya atrofinin varlığı, siniri rahatlatmak ve daha fazla hasarı önlemek için ameliyat gerektirebilir.
Karpal tünel sendromu
Median sinirin, el bileğinde karpal tünelden geçerken fleksör retinakulum (transvers karpal ligaman) altında basıya uğramasıyla karakterize, en sık görülen tuzak nöropatisidir. İnfeksiyoz, inflamatuvar durumlar, travmalar, hamilelik, ödem veya total vücut sıvısı artışına neden olan durumlarda görülebilir. Ayrıca altta yatan diyabet varlığında da yatkınlığın arttığı düşünülmektedir. Hastayı gece uykudan uyandıran elleri sallamakla düzelen (flick fenomeni), özellikle baş parmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağın yarısında uyuşma ve his kaybı en sık görülen semptomdur. Elde kuvvetsizlik, kas erimesi, el, bilek, önkol veya bilekten omuza kadar olan bölgede ağrı görülebilir.
Ulnar nöropati
Ulnar sinirin el bileğinde (ulnar oluk) veya dirsekte (kübital tünel) kronik mekanik bası, gerilme veya tekrarlayıcı travmaya uğraması nedeniyle ortaya çıkan, yüzük ve küçük parmakta uyuşma veya karıncalanma ile karakterize bir tablodur. İlerleyen durumlarda, duyu kaybı, kaslarda güç kaybı özellikle kavrama hareketlerini yapmada güçsüzlük ve buna bağlı gelişen postür değişiklikleri görülebilmektedir.
Yorumyapmak için bize yazınız.